Általában igyekszem odafigyelni, hogy minél egészségesebben étkezzek, a reggeli pedig számomra a legnehezebben kivitelezhető egészségesen, ugyanis régebben többnyire szendvicset szoktam reggelizni, viszont amióta odafigyelek arra, hogy "jó" ételeket fogyasszak, azóta gyakran választottam a zabot, próbáltam így- úgy variálni, de nekem valahogy unalmas. Olyan müzlit szerettem volna reggelizni, amelyben különböző magvak, aszalt gyümölcsök is megtalálhatóak, kicsit izgalmasabb, ízesebb. A problémám pedig ott kezdődött, hogy a boltok polcain nem igazán lehet olyan müzlit találni, ami ne lenne tele tömve felesleges cukorral, ugyanis én nem nasizni szeretnék reggeli gyanánt, hanem valami táplálót, egészségeset enni. Persze amellett sem tudok elmenni szó nélkül, hogy még az egészségtelenebb gabonapelyhek, müzlik is elég borsos áron kaphatóak, hát még ha talál az ember lánya egy minőségi, egészséges márkát, akkor az biztos, hogy kétszer annyiba kerül, mint az előbb említett alternatíva. Nos, ezek miatt döntöttem el, hogy készítek egy saját verziót, amiben a legjobb, hogy én döntöm el mi kerül bele, milyen ízek uralkodnak benne, stb. Nem is nagyon kutakodtam a neten sem azután, hogy hogyan is álljak neki, egyszerűen volt egy elképzelésem miből álljon és ennek alapján válogattam össze az összetevőket.
Ha ti is szeretnétek elkészíteni, nyugodtan variálhatjátok az összetevőket, tényleg szinte bármilyen mag, vagy aszalt gyümölcs mehet a müzlibe, ami csak szimpatikus.
Lássuk, mit használtam én:
Én a Sparból, illetve a Lidl-ből válogattam össze a felhasznált termékeket:
1. Egy csomag apróra zúzott zab / kb. 200 Ft/
2. Egy tábla 81%-os étcsoki /kb.200 Ft/
3. Két csomag magkeverék (kesudió, mogyoró, mazsola, mandula, földimogyoró)/ kb.200 Ft/db/
4. Kókusz reszelék ízlés szerint /kb. 200 Ft/
5. Egy csomag goji bogyós magkeverék/kb.130 Ft/
6. Mazsola ízlés szerint /kb. 200 Ft/
Tehát a házi készítésű műzli ára nagyjából 1200 Ft, amiből kb. 850-900 gramm műzli jön ki, ami szerintem elég jó, főleg, hogy mi rakjuk össze ízlésünk szerint és nem utolsó sorban pedig igazán jó móka elkészíteni.
Hogyan készül?
1.Egy nagy keverőtálba öntsük bele a zabot:
2. Majd mehet bele a két zacskó magkeverék:
3. Ezután következhet a goji bogyós magkeverék is:
4. Bár az egyik magkeverékben már volt mazsola, ízlés szerint tartalmasabbá és édesebbé tehetjük még egy kis plusz mazsolával:
5. A kókuszreszelék még egy kis pluszt ad a müzli ízvilágának és a textúrájához is hozzátesz, szerintem sokkal élvezhetőbb a fogyasztása ha teszünk bele egy keveset, én kb. 1/3 zacsival tettem bele, de ez abszolút rá van bízva az ízvilágunkra:
6. Végül az étcsoki következik, ami megadja a karakterét a müzlinknek, és rengeteg antioxidánst is tartalmaz. Ezt először rusztikusabb darabokra törjük, majd belekeverhetjük a müzlibe:
7. Végül csak annyi a dolgunk, hogy jól összekeverjük az alapanyagokat, akár befőttes üvegbe, vagy ahogy én tettem, csatos üvegbe is beletölthetitek és már készen is vagyunk:
Próbáljátok ki Ti is, nagggyon finom :)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése